Kalaharis skrivmaskinsskola för män

titel: Kalaharis skrivmaskinsskola för män

del: 4/16

författare: Alexander McCall Smith

förlag: Damm förlag

start: 2015-09-25

slut: 2015-12-4

 

Om:

Hur rättfärdigar man de misstag som man begick för tjugo år sedan? Hur tjänar man mer pengar när man redan har två jobb? Hur hanterar man konkurrens?

Det är frågar som man får svar på i Kalaharis skrivmaskinsskola för män. Det har kommit en ny dektetiv till stan, en man. Mma Ramotswe och Mma Makutsi vet båda två hur skrytsamma män kan vara och just denna, nya konkurrent verkar vara expert på detta. Hur ska de hantera det? Och kommer Damernas detektivbyrå att klara sig? 

Den fjärde delen av Damernas detektivbyrå-serien är nu läst och som vanligt gillar jag det mjuka, mysiga språket och de afrikanska miljöerna som målas upp. Böckerna är lättlästa, lättsmälta och perfekt mysläsning när som helst. 

Boken börjar lik de tidigare och jag kommer lätt in i den. Karaktärerna utvecklas i den här boken och man får se nya sidor av Mma Ramotswe och Mma Makutsi. Mma Ramotswe är aningen mer filosofisk i Kalaharis skrivmaskinsskola för män. Jag gillar att det fortfarande går att få se nya sidor av henne. Det gör att serien utvecklas liksom karaktärerna. Däremot känns det som den första boken hade lite mer känslor och djupare känslor än efterföljarna har. Det kan jag verkligen sakna, det där stinget av riktig känsla och inte bara yta och redogörelse. Annars tycker jag som vanligt om att läsa om Damernas detektivbyrå och livet i Botswana. Det är roligt att också få veta mer om Mma Makutsi och jag hoppas att McCall Smith följer upp hennes story ännu mer i de kommande böckerna. 


Jag gillar också att den här boken är lite annorlunda än de tidigare. Diskussionerna om moral fortsätter, men fallen är inte lika tydliga och handlar mycket om skuld och förlåtelse. Det är en slags gråzon och Mma Ramotswe dömer inte fort även om hon har den Botswanska moralen i bakhuvudet och en hel påse med fördomar. Hon är glad hon är go, hon är tuff.

"Det stämde naturligtvis att män inte tyckte om att se kvinnor utföra någonting bättre än de - det var något alla flickor lärde sig i tidig ålder."

McCall Smith, Alexander, Kalahris skrivmaskinsskola för män, Damm förlag 2007, sidan 78


"Hon hade själv stor respekt för böcker, och hon önskade att hon hade läst mer. Man kunde aldrig läsa tillräckligt mycket. Aldrig."

McCall Smith, Alexander, Kalahris skrivmaskinsskola för män, Damm förlag 2007, sidan 146

Böcker i serien Damernas detektivbyrå:
Damernas detektivbyrå
Giraffens tårar
Vackra flickors lott
Kalaharis skrivmaskinsskola för män
Livets skafferi
I muntra damers sällskap
Lycka på ett par blå skor
Den gode maken på Zebra Drive
Miraklet på Speedy Motors
Tedags för normalt byggda damer
Extra bekvämt på Safariklubben
Lördagens stora bröllopsfest
Limpopos akademi för privatdetektiver
Små skavanker på skönhetssalongen
The Women Who Walked in Sunshine
The Cleverness of Ladies 

Kommentera här: