Ett tävlingstips!

 
Det verkar vara många bloggar som fyller år just nu och en av dem är Booktwin som har fyllt hela tre år! Därför ordnar skaparna av bloggen en rolig födelsedagstävling som jag gärna är med i. Klicka här för att veta mer om tävlingen!

Månadslista - Januari

Lästa böcker: 6st
Prodigy
Champion
Livet efter dig
Livet före Legend
Half Bad - Ondskans son
Röda rummet

 

Engelska böcker: 0

Andra böcker: 0

Ljudböcker på svenska: 0

 

Ljudböcker på engelska: 0

 

Recenserade böcker: 7st
Nattens cirkus
Tordyveln flyger i skymningen

 

Påbörjade serier: 1st
The Half Bad Trilogy

 

Avslutade serier: 1st
Legend-trilogin

Bokhändelser: 0

Bästa bok: Livet efter dig, Prodigy

Böcker jag ser fram emot: Black Ice

 

Köpta böcker: 1st
Min mormor hälsar och säger förlåt

Utmaningar/tävlingar: 5st
Läsutmaningen 2015
Kaosutmaningen 2015
Läs-A-Lot
Tävling om Mörk ängel
Utlottning av presentkort och tävling om Jag ger dig solen

 

Den första månaden av året tar slut idag och det känns som att jag har fått en bra start på det nya bokåret. Jag har läst sex stycken böcker, varav några var riktigt bra. Det som jag vill förbättra snart är läsningen av engelska böcker. Jag har precis börjat läsa Black Ice av Becca Fitzpatrick och jag har ganska höga förväntningar på boken. Jag hoppas den är bra! Som ni ser är jag också med i en hel del tävlingar och utmaningar. Vi får se hur det går med det. Hur har januari varit för er? :)

Röda rummet

titel: Röda rummet

del: ingår inte i en serie

författare: August Strindberg

förlag: Aldus/Bonniers

start: 8/1-15

slut: 29/1-15

 
Om:
 
August Strindberg, vi har väl alla hört namnet. En novell, en bok, något har vi troligen hört talas om eller läst en snutt av. 
 
Röda rummet innehåller många små berättelser som handlar om skrivande, ordets makt, orättvis behandling, dåtidens värden och moral. En del berättelser flyter på och är intressantare medan andra är krångliga och svårbegripliga. Det svåraste med Röda rummet är att det är så mycket människor, platser och namn. Jag blandar titt som tätt ihop personer och ibland har jag ingen aning om vem jag läser om. 
 
Till en början är språket i boken rörigt. Detaljbeskrivningarna och det gamla språket gör att jag har svårt att hänga med i och fatta intresse för handlingen, men när språket blir klarare kan jag se bokens kärna och dess charm. De fina metaforerna och nyfikenheten som uppstår i mig när jag läser får mig att vilja fortsätta läsa. Strindberg kan konsten att i de vardagliga beskrivningarna och utan att bygga upp särskilt mycket känslor kunna lägga ut trådar som drar mig in i boken och bygger upp en slags spänning. Det är som en kal yta med skimror av färg som får en att bli ännu mer intresserad även fast ytan saknar djup. De korta kapitlena gör också att boken flyter på tämligen bra. 
 
Visst är det svårt att läsa så pass gammal svenska som den från slutet av 1800-talet, men det är också lärorikt och intressant. Jag har fått ta del av den svenska historien på ett helt nytt sätt något jag verkligen uppskattar.