Det ska bli ett sant nöje att döda dig

titel: Det ska bli ett sant nöje att döda dig

del: ingår inte i en serie

författare: Magdalena Graaf

förlag: Lind och Co

start: 17/9-13

slut: 24/9-13

 
Om:
 
 Hotad till döds flyr hon för sitt liv! Hur kunde allt bli så fel?
 
Det ska bli ett sant nöje att döda dig handlar om Magdalena Graaf. Många känner säkert igen henne som blond halvkändis, men hennes liv har en dold sida, hennes mörka bakgrund. I boken, som hon författat med hjälp, får man läsa om hennes uppväxt med hippieföräldrar som senare skiljer sig, Graafs svårigheter med att passa in i skolan och framförallt hennes giftermål som mycket ung. Ett förhållande som senare blir mer och mer destruktivt. 
 
Jag började läsa den här boken till en skoluppgift och hade inga nämnvärda förväntningar på den. Jag brukar inte läsa självbiografier och tycker att det är lite jobbigt och otäckt att läsa om våld, utnyttjande med mera. Det är dock väldigt lärorikt att göra det och jag fastnade snabbt för Magdalena Graafs olyckliga historia. 
 
Språket i boken är inte särskilt bra och det är nog det som störde mig mest, annars så skriver Graaf i en god ton och blandar in humor vilket gör handlingen lite mer lättsmält och det hemska lite mindre hemskt. Det finns mycket att lära i Det ska bli ett sant nöje att döda dig. Graaf skriver på ett bra sätt om utanförskap och hur man kan hamna fel. Det är också intressant att läsa om hur hon lyckades ta sig tillbaka och få det liv hon har idag. En annan vinkel i boken som jag reagerade på var den om hur vi tar hand om människor som måste leva med dold identitet och skyddas. Frågor om hur polisen, socialtjänsten och andra myndigheter arbetar med sådana här fall väcktes inom mig. 
 
Det finns mycket som händer i vårt samhälle, men som man inte alltid tänker på. Genom biografier kan man få en insyn inte bara i en enskild persons liv och problem utan också stora problem i samhället. Det ska bli ett sant nöje att döda dig är en bok som väcker frågor, tankar och känslor på ett bra sätt utan att bli alldeles för svår att läsa!

Kommentera här: