Looking for Alaska

titel: Looking for Alaska

del: ingår inte i en serie

författare: John Green

förlag: Speak

start: 31/10-14

slut: 11/11-14

 
Om:
 
"How will I ever get out of this labyrinth?" Simón Bolívar, The General in His Labyrinth 1990. Márquez García, Gabriel.
 
Looking for Alaska handlar om Miles Halter som blivit mobbad och utstött i större delen av sitt liv och söker sig till en internatskola i hopp om att finna något bättre. Miles är förtjust i böcker och läser mest biografier. Det intressantaste i dem tycker han är det sista människor har sagt i sina liv. Det här är ett lte udda intresse, men som tur är blir Miles snabbt vän med rumskamraten Chip som kan alla världens länder utantill. 
 
Det här är en bok om att känna någon, att verkligen veta vem en person är. Är det möjligt? Eller ser vi bara det personen visar upp? Går det att vara vän med någon utan att egentligen känna denna person?
 
Det är också en bok om känslor, om vem som har rätt att känna dem och när de ska kännas. Får vem som helst bli arg eller ledsen över vad som helst?
 
John Green använder den ensamma och tystlåtna Miles för att undersöka dessa frågor. Miles kommer aldrig fram till svaren, men hittar nya frågor, något som gör att boken och karaktärerna utvecklas.
 
Det är inte det bästa verket jag har tagit del av John Green, men Looking for Alaska är bra. Looking for Alaska är bättre än bra. Looking for Alaska är Looking for Alaska. John Green är en skicklig författare som är expert på att skriva om svåra saker. Han vet hur han ska uttrycka sig, men det märks att det här är Greens första bok. Den har mycket känslor, men den känns fortfarande lite endimisonell. Den är helt enkelt inte riktigt lika komplex och djup som The Fault in Our Stars
 
Samtidigt är karkatärerna i boken väl utvecklade och skillnaden mellan Miles i början och Miles i slutet är som skillnaden mellan skuggan av något levande och något levande. Alaska, Chip, Lara och Takumi är alla en del i Miles utveckling och med hjälp av dem börjar han leva på riktigt. Men sanningen är att de alla är unga och de därför gömmer sig bakom bokens smeknamn. Vägen är lång att gå och tyngden är för tung att bära, så de får stappla fram och det är så man utvecklas.
 
Jag gillar verkligen John Greens sätt att få med litteratur i sina böcker, att väva in det skrivna på ett naturligt och majestätiskt vis. Hans böcker och skrivsätt är unikt. Det är vackert och starkt, fult och konstigt. Den perfekta mixen av livet och döden.
 
John Greens The Fault in Our Stars och Looking for Alaska har fått självklara platser i min bokhylla och han har blivit en av mina absoluta favoritförfattare. 

Kommentera här: