Damernas detektivbyrå

titel: Damernas detektivbyrå

del: 1/15

författare: Alexander McCall Smith

förlag: Damm, Egmont

start: 27/2-14

slut: 2/3-14

 

Om: 

Har ni sett serien Damernas detektivbyrå? 

 

Boken Damernas detektivbyrå har precis samma känsla som serien och är till och med lite bättre. Boken handlar om Mma Ramotswe som precis har öppnat den första detektivbyrån med en kvinnlig detektiv i Afrika. I denna första bok får man reda på Mma Ramotswes tidigare liv och uppväxt i Botswana. Man får också vara med om hennes första fall som inte alltid är så lätta att lösa som hon först trott.  

 

Handlingen har ett bra flyt och genom boken kommer Afrika till liv. Boken har en mysig och rolig känsla och Precious Ramotswe är inte bara en tjock dam med mycket kunskap utan också en underhållande huvudkaraktär. Hon löser fallen med hjälp av sina vänner och de uppgifter som hon själv lyckas luska ut. Hon är en halvt fördomsfull kvinna som alltid vill att kvinnorna ska få mer plats i samhället, men samtidigt vill behålla Afrikas traditioner. Precious kärlek till Afrika och Botswana kommer tydligt fram i denna första bok. 

 

Jag kommer helt klart läsa fler böcker i den här serien. Själva fallen i denna första bok var inte jättespännande, men bokens känsla och språk gör den till en riktig godbit. All mat, växter och djur och hela Afrikas miljö kommer till liv.

 

Böcker i serien Damernas detektivbyrå:

Damernas detektivbyrå

Giraffens tårar

Vackra flickors lott

Kalaharis skrivmaskinsskola för män

Livets skafferi

I muntra damers sällskap

Lycka på ett par blå skor

Den gode maken på Zebra Drive

Miraklet på Speedy Motors

Tedags för normalt byggda damer

Extra bekvämt på Safariklubben

Lördagens stora bröllopsfest

Limpopos akademi för privatdetektiver

Små skavanker på skönhetssalongen


Kommentera här: