Boktjuven

titel: Boktjuven

del: ingår inte i en serie

författare: Markus Zusak

förlag: Ponto pocket

start: 17/3-14

slut: 29/3-14

 
Om:
 
En otroligt vacker och sorglig bok som bjuder på en resa genom Andra världskrigets sargade Tyskland. 
 
Boktjuven handlar mycket riktigt om en boktjuv. Huvudkaraktären Lisel söker tröst och skydd i böckernas och ordens värld och det formar hela berättelsen. Lisel har sorg med sig när hon hamnar hos en fosterfamilj under Andra världskriget. Där får man följa hennes kamp med att passa in, försöka förstå världen och få rätsida på sina egna känslor. 
 
Boktjuven är en riktigt underbar bok! Den är hjärtskärande och sorglig och skildrar Andra världskriget i ögonen på ett barn. Boken får dessutom ett nytt och unikt perspektiv genom sin berättare Döden. Dödens berättarröst är skriven på ett otroligt bra sätt. Färg, form och krig får alla nya sidor genom honom. 
 
Karaktärerna i boken lever verkligen när jag läser Boktjuven. Lisel är med och formar berättelsen, men lämnar mycket plats även för de mindre bikaraktärerna. Det är just det självklara sättet att ge varje liten karaktären en mening som gör att boken blir så pass levande. Hans, Rosa, Max och Rudy är alla träffsäkra inslag i boken. Hans med sitt lugn och sin erfarenhet, Rosa och hennes försök att göra det bästa av allt och hålla ihop situation, Max med sin skuld och sitt hjärta för litterära verk och såklart Rudy och hans iver och barnsliga lycka. Det är de som skapar berättelsen, det är de som lever när så många andra dör.
 
Det är en bok uppbyggd av litterära verkningsmedel. Det flyger liknelser och metaforer och det är vackert. Det är starkt. Det är bra! Alla beskrivningar i Boktjuven är vackra, och sättet som bokens verklighet och Lisels böcker hänger ihop på, är som lim på papper. Det sitter helt enkelt.
 
Det här är defenitivt en bok att fälla tårar till. Markus Zusak skriver om en nioårig flicka, döden och ett förödande krig. Det är en bok om att uppskatta allt, inte bara familj, frihet, mat och hem utan också allt du kan läsa! Berättaren Döden och det nästan poetiska språket gör boken till det den är. Bara namnet Boktjuven, så vackert! Det här är en bok jag rekommenderar till alla!

Kommentarer:

1 Anna:

Jag älskar också boktjuven en super bra bok, Jag såg filmen också och den fick mig till tårar, Jag rekommenderar filmen till dig om du inte sett den. intressant blogg!

Svar: Det är verkligen en vacker och fantastisk bok! Tack för tipset! Har inte sett den än, men måste göra det. Tack så mycket. :)
inutienbok.blogg.se

2 stina liffner:

Har sett lite på filmen men ja fastnade inte riktigt för den, men det kanske är bättre att läsa boken?

Svar: Jag har inte sett filmen, men boken är verkligen jättebra! Du borde verkligen ge den en chans. :)
inutienbok.blogg.se

3 stina liffner:

hm, det ska jag nog

Svar: Gör det! :)
inutienbok.blogg.se

4 ♫♪ sandra:

åh läste den för ett par veckor sedan, så himla bra!

Svar: Den är verkligen otroligt bra! :)
inutienbok.blogg.se

Kommentera här: