Utvandrarna

titel: Utvandrarna

del: 1/4

författare: Vilhelm Moberg

förlag: Bonniers

start: 24/11-13

slut: 28/12-13

 
Om:
 
En svensk klassiker om att lämna sina hem och satsa på framtiden.  
 
I skolan fick vi förra året ta oss an Vilhelm Mobergs Utvandrarna. Det var valfritt att läsa hela boken, men jag läste ut den. Boken handlar om en familj som så många andra under samma tid väljer att lämna Sverige och resa till Amerika. På båten får de sällskap av andra lite små udda personer som vill börja ett nytt liv. 
 
Jag tycker att det är en bra skriven bok och det finns mycket att lära i den. Det är också roligt att läsa om svenskarnas försök till att lära sig engelska och lite mer dystrare när huvudkaraktärerna får uppleva att verkligheten inte alltid stämmer överens med fantasin.  
 
Moberg skriver med ett bra språk och tar upp samhällsproblem som inte var självklara att prata om på hans tid. Det är också väldigt snyggt med de olika karaktärerna i boken som plockar upp olika åsikter och som ibland har konflikter med varandra.
 
Det är helt enkelt en bok jag skulle kunna rekommendera till dig som vill läsa fler svenska klassiker, är intresserad av utvandringen till Amerika och vill lära dig mer om Sveriges historia!

Kommentera här: